sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Mikä on kunnan tehtävä?


Virkamiesten laatima raportti kuntajakoselvitysalueista julkaistiin 7.2.2012. Sen jälkeen on useassa keskustelussa viitattu raporttiin ja jotkut henkilöt jopa repineet siinä olevan kartan julkisesti. Mutta ovatkohan ihmiset oikeasti tutustuneet niihin faktoihin, joita raportti käsittelee?

Ydinkysymys kuntauudistuksessa lienee se, miten kuntien elinvoimaisuus ja kyky tuottaa julkisia palveluita turvattaisiin tulevaisuudessa. Tutustuttuani selvitysalueista laadittuun raporttiin havahduin, miten tarkkaa työtä siinä oli tehty ja miten olennaisista asioista siinä selostetaan. Raportti on mielestäni asiallista, mutta karua luettavaa.

Selvitysalueraportissa kerrotaan monista tekijöistä, jotka kuvaavat kunkin kunnan tulevaisuusnäkymiä. Myös talouden pelimerkit on käsitelty havainnollisesti, kuten
-      -  tuloveroprosentti (onko veroprosenttia varaa tarvittaessa korottaa),
-       - velkaantuneisuus (onko varaa ottaa mahdollisesti lisää lainaa) ja
-       - alijäämä (miten paljon menot ovat ylittäneet tulot vuosien varrella).

Raportissa väännetään rautalangasta myös kunnan väestön huoltosuhteen muutosnäkymiä ja muita olennaisia asioita, jotka kuvaavat, miten tulojen ja menojen suhde kehittyy.
Paperissa tarkastellaan myös selvitysalueittain, miten kunnat järjestävät nykyisin lakisääteisiä tehtäviään. Esille tulee erilaisia kuntien välisiä yhteistyökuvioita, jotka vahvistavat päässäni olevaa kuntakarttaa. Näen siinä kuntien lisäksi useita erilaisia piirejä ja muita kuntajoista irrallaan olevia alueita, joiden sisällä kuntalaisten palveluita järjestetään. Jo tälläkin hetkellä on esimerkiksi erikoissairaanhoidon, kehitysvammahuollon, ympäristöterveyshuollon, jätehuollon tai sosiaali- ja terveyshuollon piirejä, joita kuntalaiset eivät juurikaan näe palveluita käyttäessään. Vastaavasti kuntaraja voi jossakin kylässä olla kuin Berliinin muuri, jota kuntalainen ei millään voi ylittää julkisia palveluita tarvitessaan.

Kuntahan on ihmisten luomus ja kunnan tehtävät ovat muuttuneet vuosien saatossa! Mielestäni olisikin hyvä tässä kuntajakouudistuksessa keskustella erityisesti siitä, mikä on kunnan tehtävä. Ehkä ensin pitäisi miettiä, mitä rajan sisään laitetaan, kuin sitä, missä raja kulkee. Mitkä ovat sellaisia palveluita, joiden järjestämisen pitäisi tapahtua nimenomaan kunta-nimisessä organisaatiossa ja joiden järjestämisessä paikallisdemokratiasta olisi hyötyä?

Samalla olisi hyvä pohtia sitä, millaista osaamista luottamushenkilöiltä ja virkamiehillä pitää olla, jotta verovaroilla maksettavat palvelut järjestettäisiin mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti ja kustannustehokkaasti. Ratkaistava on myös se, miten tarvittava osaaminen varmistettaisiin.

Päivi Vauhkonen (kok.)
Littoinen

Julkaistu Turun Sanomissa 17.2.2012 ja Helsingin Sanomissa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti