sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Mitä julkisten palveluiden tuottaminen maksaa?


Kunnilla on vastuu järjestää monenlaisia palveluita kuntalaisille. Järjestämisvastuu on monella sektorilla laajenemassa siten, että palveluiden saatavuus on mahdollistettava yhä useammin myös kuntarajoista riippumatta. Olisi hyvä, että julkisten palveluiden tuloksellisuutta arvioitaisiin tosiasioihin pohjautuen.

Tuloksellisuus on käsite, jota pyritään viljelemään julkishallinnossa sekä työntekijä- että työnantajajärjestöjen toimesta. Olen ymmärtänyt, että tuloksellisuus sisältää monia eri ulottuvuuksia, kuten tuottavuutta, kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta. Tuloksellisuus pyrkii ottamaan huomioon myös henkilökunnan ja luonnonympäristön hyvinvoinnin. Julkispalvelujen tuloksellisuusajattelun ydin on mahdollisimman vaikuttavien palvelujen kustannustietoisessa tuottamisessa annetun budjetin puitteissa.

Olen kuullut, että hoitopaikka yksityisessä hoitokodissa maksaisi asukkaalle esimerkiksi 3000 euroa kuukaudessa. Tämä tekee n. 100 euroa päivässä.

Härkätien kuntayhtymän tilinpäätöksestä vuodelta 2011 voi vastaavasti lukea, että terveyskeskuksen hoivaosaston menot ovat 241 euroa / hoitopäivä. Tästä saa käsityksen, että julkisen hoitolaitoksen hoitopäivän hinta olisi lähes 2,5-kertainen yksityiseen verrattuna.

Ongelma on siinä, että näitä kahta hintaa ei kuitenkaan voi verrata toisiinsa. En nyt tarkoita sitä, että toinen on ulosmyyntihinta ja toinen tuotantohinta. Enkä viittaa myöskään sitä, että yksityisessä hinnassa täytyy olla katetta eli puskuria, jolla varaudutaan esimerkiksi tulevaisuuden korjaus- ja uudisinvestointeihin.

Tosiasiassa esimerkiksi terveyskeskuksessa tuotetaan paljon sellaisia palveluita, joilla ei ole ollenkaan hintalappua eli joiden tuottamiskustannuksia ei kukaan tiedä. Tämä johtaa siihen, että jos jonkun palvelun aiheuttamia kustannuksia ei voida kohdistaa sille palvelulle, joille ne kuuluvat, kustannukset kohdistetaan niille harvoille palveluille, joita on pyritty tuotteistamaan. Ja ehkä tuotteistaminenkin on jäänyt puolitiehen, mikä ei tee oikeutta julkisten palveluiden tuotantokustannusten selvittämiselle.

Mielestäni julkisten palveluiden vaihtoehtoiset tuottamistavat, kuten ulkoistaminen, perustuvat siihen, että niiden hinta tiedetään. Toivottavasti ne, jotka kunnassa päättävät vaihtoehtoisista tuotantotavoista, tietävät, mitä kunnan oma tuotanto maksaa  -  unohtamatta muita tuloksellisuusnäkökohtia.

Päivi Vauhkonen, (kok.)
Littoinen

Julkaistu Turun Tienoossa 25.10.2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti