sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Faktaa päivystyspalveluista fiktioiden sijaan


Olemme voineet paikallislehdissä viime päivinä lukea mielipidekirjoituksesta (TS 7.9.2012, TT 11.9.2012), jossa on esitetty kritiikkiä Härkätien terveyskeskuksen päivystysvastaanottoaikojen muutoksiin. Kysymys on ilta- ja viikonloppuaikojen supistamisesta Liedon pääterveysasemalla. 

Asian voisi kääntää niinkin päin, että terveyskeskuksessa pyritään lisäämään päiväaikaisia päivystysaikoja. Eli päivystysaikamuutoksella ja osittaisella siirrolla yhteispäivystykseen pyritään lisäämään niitä vastaanottoaikoja, joita tarvitaan kuumeilevan tai korvatulehdusta potevan lapsen hoitamiseen Liedossa.

Koska pienissä päivystyspisteissä on yhä vaikeampaa ja kalliimpaa huolehtia kokeneen henkilökunnan rekrytoinnista, riittävistä diagnostisista mahdollisuuksista ja turvallisuudesta, on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella valmisteltu jo useamman vuoden ajan yhteispäivystyspistettä, joka sijaitsee TYKS:n alueelle valmistuvassa T2-sairaalassa. Nimitys "yhteispäivystys" tarkoittaa tässä yhteydessä toisaalta kuntien yhteistä terveyskeskuspäivystystä, toisaalta erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistä päivystyspistettä.

Kuka tahansa kuntalainen on voinut ajan vuosien seurata asian valmistelua esimerkiksi Härkätien terveyskeskuksen kotisivuilta, jossa pöytäkirjat julkaistaan. Asian tietämiseksi ei tarvita ”varmaa viidakkorumpua”, johon mielipidekirjoituksessa viitataan. Eikä kysymys ole siis vain viime kevään suunnitelmista, vaan laajasta, koko Turun seutua koskettavasta ensihoidon ja päivystyksen kehittämistyöstä.

Mielipidekirjoituksessa kummittelee myös yöpäivystys, joka on Härkätien terveyskeskuksesta ollut jo vuosien ajan Turun yhteispäivystyksessä. Eli jos yöaikaan on tullut tarve päivystykseen, on jo pidempään hakeuduttu sinne, missä on riittävät tutkimusmahdollisuudet diagnoosin tekemiseksi. Tarvitaan auki olevaa laboratoriota, röntgeniä ja päivystyslääketieteeseen perehtynyttä henkilökuntaa. Päivystystoiminta on muuttunut viime vuosina yhä vaativammaksi sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Monet äkilliset sairaudet, joiden menestyksellinen hoito päivystysaikana vielä muutamia vuosia sitten oli mahdotonta, ovat nykyisin hoidettavissa, jos hoitotoimet päästään aloittamaan nopeasti.

Terveyskeskuksen kotisivuilta voimme nyt lukea yhtymähallituksen päätöksestä, että Härkätien terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolinen päivystystoiminta siirretään T2- sairaalassa toimivaan yhteispäivystykseen, kun sairaalan tilat ovat siinä määrin valmiit, että siirto voi toteutua. Tällä hetkellä arvioitu siirtopäivä on huhtikuussa 2013. Ennen siirtoa yhteispäivystykseen tulee kuitenkin ratkaista, miten terveyskeskuksen sairaalan toiminta viikonloppuina ja arkipyhinä turvataan.

On hyvä tiedostaa, että se palveluiden saavutettavuus ei ole sama asia kuin palveluiden saatavuus. Ei riitä, että on olemassa päivystyspiste, johon pääsee paikalle, jos siellä ei ole saatavilla riittävää palvelutasoa. Uskon, että palveluiden keskittämisen rinnalla lisätään ympärivuorokautista puhelinneuvontaa ja tuetaan yksilöiden omahoitoa, jotta rajalliset resurssit voidaan turvata niille, jotka apua todella tarvitsevat. Ei nuhapotilaita ohjata yhteispäivystykseen!

Kunnallisvaalien lähestyessä olisi toivottavaa, että fiktioiden sijaan esitettäisiin faktaa terveyspalveluiden kehittämisestä. Myös uusille valtuutetuille, jotka perehtyvät ajamiinsa asioihin, on tilaa!

Päivi Vauhkonen, KTL (kok.)
Littoinen

Julkaistu Turun Tienoossa 18.9.2012 ja Turun Sanomissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti